مادربرد چیست؟
در دنیای فناوری مصرفکننده، کلمه مادربرد بسیار رایج است، به ویژه وقتی در مورد برندهایی مانند ایسوس و اینتل صحبت میشود. اما مادربرد چیست؟ و مهم تر از آن، چه کاری انجام می دهد؟
اگر بخواهید کامپیوتر خود را یک بدن در نظر بگیرید، مادربرد سیستم گردش خون خواهد بود. به جای خونی که در اطراف سیستم پمپاژ می کند، مسئول مسیریابی قدرت و داده است که به هماهنگ کردن نحوه ی کار همه اجزا با یکدیگر کمک می کند.
توجه داشته باشید که مادربرد CPU (جایی که تمام محاسبات در آن انجام می شود) نیست. مادربرد به سادگی این محاسبات و نتایج آن ها را سازماندهی می کند و اجزای مختلف دیگر مانند ذخیره سازی، RAM و اتصالات را به هم متصل می کند.
در حالی که خود قدرت زیادی ندارد، هیچ چیز دیگری بدون مادربرد نمی تواند کار کند، به همین دلیل است که آن را بسیار حیاتی می دانند. برای یادگیری بیشتر با این مقاله همراه ما باشید.
مادربرد چیست و چه کاربردی دارد؟
هدف اصلی یک مادربرد انتقال نیرو به اطراف و ایجاد یک مکان مرکزی است که در آن تمام اجزای شما بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. مادربرد شما به خودی خود به هیچ وجه بر عملکرد تأثیر نمی گذارد. با این حال، بسته به چیپست، مادربرد شما می تواند عملکرد بالاتری را در صورت جفت شدن با سایر سخت افزارها فعال کند.
یکی دیگر از وظایف مهم مادربرد بارگذاری سیستم عامل شماست. یک تراشه میان افزار روی برد، سیستم ورودی/ خروجی پایه (BIOS) را ذخیره میکند. یک نسخه مدرن تر از همان سیستم عامل به عنوان رابط سیستم عامل توسعه پذیر یکپارچه (UEFI) شناخته می شود.
این برنامه های بسیار سبک وزن اولین چیزی هستند که رایانه شما بارگیری می کند، که به آن اجازه می دهد اطلاعات را از روی هارد دیسک شما بخواند و در نهایت سیستم عامل شما را بارگیری کند. دقیقاً در نام آن وجود دارد: BIOS “پایه” است. نکته این است که قبل از بارگذاری سیستم عامل، همه اجزای خود را بشناسید.
عملکرد یک مادربرد تا حد زیادی توسط چیپست تعیین می شود. چیپ ست مادربرد وظیفه مدیریت ارتباط بین اجزای مختلف شما را بر عهده دارد و آنها از تولیدکنندگان CPU می آیند (AMD و Intel هر دو طیف وسیعی از گزینه های چیپست را دارند). معمولاً میبینید که سازندگان CPU چیپ ستهای جدید را همراه با نسل های جدید پردازنده ها منتشر میکنند.
این به این دلیل است که چیپست جایی است که بیشتر نوآوری های مادربرد اتفاق می افتد و به کاربران اجازه می دهد از رم بیشتری استفاده کنند و از جمله به ویژگی هایی مانند PCIe 5.0 دسترسی داشته باشند.
مادربردها همچنین با موانع لجستیکی ساخت رایانه مقابله می کنند. چیدمان یک مادربرد عمدی است و بخشهای مهم انتقال انرژی و ارتباط را نزدیک به اجزایی که به آن ها نیاز دارند، قرار میدهد.
برای مثال CPU شما از طریق مادربرد برق دریافت می کند. با این حال، مادربرد همچنین دارای یک ماژول تنظیم کننده ولتاژ (VRM) است که بین اتصال برق و پردازنده قرار داده شده است تا توان ثابت را حفظ کند.
چه اجزایی یک مادربرد را تشکیل می دهند؟
چندین طرح و فرم فاکتور مادربرد مختلف وجود دارد که در طول سال ها برای دستگاه های مختلف و فناوری در حال پیشرفت به روز شده اند. با این حال، همه مادربردها چند ویژگی مشترک دارند.
همه آن ها دارای مدارهایی هستند که برای هماهنگی فرآیندهای رایانه و یک هیت سینک برای جذب و هدایت گرما برای خنک نگه داشتن مادربرد در حین استفاده استفاده می شود. اکثر آن ها منبع ثانویه قدرت نیز دارند.
اولین چیزی که وقتی به هر مادربرد نگاه می کنید متوجه خواهید شد این است که اسلات ها و اتصالات زیادی دارد. از آنجایی که همه چیز از طریق مادربرد هدایت می شود، تقریباً با تمام اجزای رایانه نیاز به تماس فیزیکی دارد. این شامل برق اصلی، پردازنده، اسلاتهای رم، USB، PCI، کارتهای ویدئو و صدا و اسلاتهای توسعه است.
اگر از ماوس بی سیم یا صفحه کلید خارجی استفاده میکنید، اتصالات آن ها به همراه هر وسیله جانبی ضروری دیگری که ممکن است بخواهید وجود دارد. این ابزار به این دلیل است که مادربرد مانند حلقه ای از اتصال دهنده ها است که این وظیفه اصلی آن است.
با گذشت زمان، پورت های مادربرد بر اساس نیازهای فناوری فعلی تغییر می کنند. به همین دلیل است که یک مادربرد قدیمی ممکن است تعداد زیادی پورت از بین رفته برای اتصالات منسوخ داشته باشد.
در بیشتر موارد، آن ها پورت های جانبی هستند. مادربرد اتصالات داخلی مانند RAM و CPU شما را انجام می دهد، اما اتصالات خارجی مانند USB و Thunderbolt را نیز انجام می دهد. علاوه بر این، مادربردها پورت های شبکه (از طریق اترنت، Wi-Fi یا هر دو) را ارائه می دهند و معمولاً برای پشتیبانی از پردازنده های گرافیکی داخلی، اتصالات ویدیویی را ارائه می دهند.
اتصالات در طول زمان تغییر کرده و سازگار شده اند، اما هدف مادربرد یکسان است: این یک هاب برای رایانه شخصی شما است. هر چیزی که به رایانه شما متصل می شود به یک روش به مادربرد متصل می شود. حتی پورتهای USB در جلوی کیس کامپیوتر شما مستقیماً به مادربرد متصل می شوند.
چگونه مادربرد خود را ارتقا دهیم
اکثر کیس های کامپیوتر از کنار باز می شوند و مادربرد در مقابل پنل دسترسی نصب شده است. این کار مادربرد را در برابر بیشتر خطرات ایمن نگه می دارد و جهت عمودی آن کمک می کند گرد و غبار به حداقل برسد. مزیت دیگر این است که همه اسلات های توسعه را در دسترس شما قرار می دهد و قرار دادن رایانه به سمت آن باعث می شود که هر قطعه اضافی به آن متصل شود.
اطمینان از مجهز بودن مادربرد شما به تمام اتصالات مورد نیاز برای ارتقای برنامه ریزی شده شما می تواند کاری دلهره آور باشد. بسیاری از بهروزرسانی های مادربرد برای فعال کردن سایر پیشرفت ها، مانند پردازنده های گرافیکی یا پردازندههای جدید، که مدل قبلی شما از آن ها پشتیبانی نمیکرد، ضروری است. انجام این کار می تواند گران شود. در پایان، ممکن است متوجه شوید که از ابتدا نیازی به ارتقای مادربرد خود نداشتید.
اگر مادربرد شما خیلی قدیمی شده است، یک رایانه شخصی جدید تهیه کنید. این احتمال وجود دارد که بسیاری از اجزاء مانند RAM و CPU نیاز به ارتقاء داشته باشند. در مورد هزینه ها تحقیق کنید تا مشخص کنید چه چیزی با بودجه شما مناسب است.
ترک یک پاسخ