CPU یا پردازنده اصطلاحی است که بسیاری از شما قبلاً آن را شنیده اید زیرا “روح” هر تلفن، رایانه شخصی، لپ تاپ و غیره است. از طرف دیگر، APU ممکن است اصطلاحی باشد که شما با آن آشنا نیستید.در این مقاله تفاوت بین CPU (واحد پردازش مرکزی) و APU (واحد پردازش تسریع شده)، مزایا، معایب و … را به زبان ساده توضیح داده ایم. با ما در این مقاله با شاب 360 همراه باشید.
CPU: واحد پردازش مرکزی
هر برنامه و یا هر اپلیکیشنی که در رایانه شخصی خود استفاده می کنید، برنامه رایانه ای نامیده می شود. این برنامه از صدها یا هزاران خط زبان برنامه نویسی تشکیل شده است. این زبان در اصل مجموعه ای از دستورالعمل های ارسال شده به CPU است. نقش CPU پردازش دستورالعمل های برنامه
Medici Generici servizio di assistenza medica a domicilio Roma
Il nostro team fornisce un servizio di assistenza sanitaria domiciliare, garantendo professionalità e comfort per i pazienti a Roma.
کامپیوتری برای اجرای برنامه های مذکور است. دستورالعمل ها می توانند شامل هر چیزی از استدلال تا عملیات حسابی باشند. اما این همه ماجرا نیست! CPU همچنین تقاطع اصلی هر قطعه سخت افزاری است که به سیستم متصل است که شامل حافظه سیستم (RAM)، هارد دیسک، SSD و حتی کارت گرافیک است.
هنگامی که یک برنامه برای رندر نیاز به دسترسی به GPU دارد، باید آن را از طریق CPU درخواست کند.به طور طبیعی، نحوه عملکرد یک CPU بسیار پیچیدهتر از توضیح ما در بالا است، اما دلیلی برای کاوش عمیق در این موضوع وجود ندارد، بنابراین بقیه را به متخصصان میسپاریم.
Clock Speed: سرعت کلاک:
چند چیز می توانند تعیین کننده سرعت، کارایی و اثربخشی یک واحد پردازش مرکزی باشند. سرعت کلاک یکی از عوامل اصلی است که بر سرعت پردازش دستورات توسط CPU تأثیر می گذارد. پردازندههای میانرده و پیشرفته امروزی، کلاک هایی بین ۴ تا ۵.۵ گیگاهرتز (گیگاهرتز) را تقویت کردهاند. برای پردازش سریع تر، می توان با اورکلاک از سرعت کلاک موجودی CPU بالاتر رفت. همچنین برای کاهش مصرف انرژی، می توان CPU ها را کم ولتاژ کرد.
Coresو Threads: هسته ها و رشته ها
با این حال، سرعت کلاک به تنهایی برای مدیریت برنامه ها و بازی های ویدیویی امروزی کافی نیست. به همین دلیل است که CPU های مدرن دارای چندین هسته هستند که به آن ها اجازه می دهد تا به طور همزمان روی وظایف و دستورالعمل های مختلف کار کنند.
هر یک از این هسته ها سرعت کلاک خاص خود را دارند که می توان آن را نیز اورکلاک کرد. این همان چیزی است که علاقه مندان به رایانه شخصی از آن به عنوان “اورکلاک تمام هسته ای” یاد می کنند.
برای افزایش بیشتر کارایی CPU، هسته های فیزیکی می توانند هسته های استدلالی داشته باشند. به این حالت hyper-threading (اینتل) یا multi-threading می گویند.به عنوان مثال، Ryzen 7 5700X دارای 8 هسته است و با Multi-threading دارای 16 هسته استدلالی است. مردم معمولاً از آنها به عنوان رشته یا نخ یاد می کنند. با این نوع CPU، یک سیستم عامل می تواند 16 وظیفه مختلف را به آن 16 رشته تقسیم کند و آن ها را به طور همزمان کار کند، بنابراین کارایی کار را بهبود می بخشد.
پردازنده های مصرفی مدرن تا 32 رشته دارند، در حالی که CPU های درجه یک سازمانی تا 64 هسته و 128 رشته دارند. اگرچه، همه هسته های فیزیکی دارای رشته نیستند. نمونه های اخیر SKUهای سری Alder Lake اینتل هستند.در حال حاضر برندهای پیشرو CPU AMD و Intel هستند.
iGPU :
CPU ها همچنین دارای یک کارت گرافیک یکپارچه (iGPU) هستند. این معمولاً یک GPU کم مصرف است که برای اکثر کارهای اساسی استفاده می شود و به طور قابل توجهی کندتر از GPUهای اختصاصی پیشرفته هستند، اما همه CPU ها iGPU ندارند. به عنوان مثال، اکثر SKUهای Ryzen AMD دارای کارت گرافیک یکپارچه در پردازنده نیستند، در حالی که اکثر تراشه های اینتل دارای کارت گرافیک هستند.
واحد پردازش شتاب : APU
APU ، یک CPU و یک GPU روی یک قالب است در حالی که قدرت، حافظه پنهان، حافظه و غیره یکسان را به اشتراک می گذارد. نقش آن اساسا با هر CPU دیگری یکسان است. با این وجود، همه واحدهای پردازش مرکزی (CPU) از جمله واحد پردازش گرافیکی یکپارچه (iGPU) را نمی توان به عنوان واحدهای پردازش شتاب (APU) طبقه بندی کرد. برای برآوردن معیارهای بنیاد معماری سیستم ناهمگن (HAS) که توسط AMD ایجاد شده است، یک CPU باید شرایط خاصی را داشته باشد. از آنجایی که اینتل این پایه را ایجاد نکرده است، APU تولید نمی کند.
بنابراین، آیا تفاوتی بین CPU اینتل با iGPU و APU ای ام دی وجود دارد؟
بله وجود دارد! به دلیل قوانین سختگیرانه بنیاد HAS، APUها دارای پردازنده گرافیکی بسیار قدرتمندتری هستند که در قالب CPU تعبیه شده است. اما، از آنجایی که پردازنده گرافیکی بخش بزرگی از دای را به خود اختصاص می دهد، معمولاً CPU کندتر از نسخه غیر GPU خود است. به عنوان مثال، گرافیک UHD اینتل به طور قابل توجهی کندتر است زیرا آن ها فقط بخش کوچکی از قالب CPU را می گیرند.
کدام گزینه بهتر است CPU یا APU؟
با درک بهتر تفاوت های بین CPU و APU، اکنون می توانیم در مورد گزینه بهتر برای شما صحبت کنیم. البته، تمام این ها به موارد استفاده شما بستگی دارد، اما در اینجا چند پیشنهاد وجود دارد:
- اگر به یک GPU سریع تر برای بازی یا سایر کارهای مرتبط با GPU نیاز دارید، اما یک GPU اختصاصی ندارید، یک APU انتخاب خوبی است. در صورتی که هر دو وظایف CPU و GPU را انجام می دهید، APU نیز انتخاب خوبی است.
- اگر یک پردازنده گرافیکی اختصاصی دارید، CPU یک انتخاب عالی (با یا بدون iGPU) است.
- اگر پردازنده گرافیکی اختصاصی ندارید و نمی خواهید برای بازی های رقابتی یا سطح بالا برنامه ریزی کنید، یک CPU با iGPU گزینه خوبی است.
ترک یک پاسخ