در این مقاله به معرفی انواع صفحهی نمایشگر و فناوری مرتبط با آن خواهیم پرداخت. ویژگیهای پنل نمایشگر و عملکرد متفاوت هر کدام از آنها نقش مهمی در انتخاب مانیتورها دارد. اهمیت یک تصویر در به نمایش گذاشتن اطلاعات و ساده کردن آن، می تواند از هزار کلمه تاثیرگذارتر باشد. اگر به تاریخچهی صفحهی نمایش نگاه کنیم. متوجه خواهیم شد لوله اشعه ی کاتدی(CRT) در تاریخ فناوری این محصول نقش مهمی داشته است.
لوله اشعه کاتدی یک وسیله ی الکترونیک بود که به عنوان نمایشگر تلویزیون و کامپیوتر بکار می رفت. درکنار این ویژگی، سی آر تی به عنوان دستگاه حافظه نیز مورد استفاده قرار می گرفت. در اواسط سال 2000 میلادی بود که پنل LCD با فناوری صفحه تخت (Flat) جایگزین CRT شد و به تدریج صفحهی نمایش پلاسما و نمایشگرهای OLED نیز وارد دنیای جذاب مانیتورها شدند. نمایشگرهای جدید چه در ساخت، اجرا، وزن و چه در حجم نسبت به نمونه های قبل از هر نظر قابل توجه بودند.
به چه نکاتی هنگام خرید پنل مانیتور توجه کنیم؟
سرعت پاسخ دهی: نمایشگرهای LCD از کریستال های مایع تشکیل شده است. این کریستال ها پس از دریافت ولتاژ، اطلاعات را به صورت محتوا در صفحه نمایش پدیدار می کنند. در میان پنلهای صفحهی نمایش، سرعت پاسخ دهی در پنل های TN کمتر از 1 میلی ثانیه و در پنل های IPS بین 1 تا 2 میلی ثانیه است. اما در پنل VA شاهد کندترین سرعت پاسخ یعنی 2 تا 3 میلی ثانیه هستیم. پس در بین پنل های موجود TN از سرعت پاسخگویی قابل توجهی برخوردار است.
نسبت کنتراست: (Ratio Contrast) به نسبت روشنایی درخشان رنگ(سفید) با روشناییِ تاریکترین رنگ (سیاه) گفته می شود. شاید برای خوانندگان این مقاله دانستن این مطلب جالب باشد پشم انسان دارای دو حسگر میلهای و خرطومی است.
حسگرهای میله ای چشم انسان بالای 120 میلیون و قادر به تشخیص رنگ سیاه و سفید هستند. بنابراین هر چه قدر نسبت کنتراست صفحه نمایش بیشتر باشد؛ روی کیفیت تصویر و لذت تماشا بیشتری اثر گذار هست. در گوشی های هوشمند نسبت کنتراست حدود 500، صفحه نمایش LCD و LED 1500، پلاسما 4000 هست.
بیشترین کنتراست متعلق به OLED با بیش از 20000 است. بنابراین یکی از عوامل موثر در کیفیت تصویر مانیتور نسبت کنتراست هست. در این میان معیار اندازه گیری این نسبت ced/m2 است. که واحدی برابر با nits دارد. برای درک بهتر، نسبت کنتراست 1000:1 یعنی صفحه نمایشگر دارای 999 نیت بین تیره ترین سیاهی و روشن ترین سفیدی هست. بنابراین یک مانیتور میتواند سایه سفیدی را نشان دهد که 1000 برابر روشن تر از تاریکترین سیاهی است.
در بین مدلهای معرفی شده، پنل VA بهترین عملکرد را دارد و این نسبت بین 2500:1 تا 6000:1 هست. در مورد پنل IPS معمولا بین 700:1 تا 1500:1 و کنتراست پنل های TN بین 1200:1 و 600:1 است که در مقایسه با دو مدل دیگر عدد ضعیفی است.
زاویه دید: زاویه دید در پنل IPS نسبت به دو مدل دیگر بهتر است. می دانیم زاویه دید درست، رنگ ها را به خوبی نشان میدهد و کیفیت و دقت با تغییر جهت همچنان پایدار و یا خطاری بسیار کمی دارد. در پنل های VA با زاویه دید مناسبی روبرو هستیم با ذکر این نکته که نسبت کنتراست ممکن است در تغییر زاویه تغییر کند. اما در پنل TN کیفیت رنگ ها با توجه به تغییر زاویه تغییر محسوسی دارند.
دقت رنگ: همانطور که قبلا اشاره کردیم؛ چشم انسان 120 میلیون حسگر میله ای و 7 میلیون حسگر مخروطی دارد و نسبت به سایرجاندران قادر به تشخیص بیش از 5/7 میلیون طیف رنگی است.حسگرهای میله ای اگر چه نسبت به حسگرهای مخروطی حساس ترند اما تنها قدرت تشخیص رنگ های سیاه و سفید و خاکستری را دارند. پس در هنگام خریدن مانیتور یا هر صفحه نمایش دیگری یکی از نکاتی که مورد توجه خریدار قرار می گیرد، دقت رنگ است.
مانیتورها به شکل معمول برای فضاهای رنگی sRBGB طراحی شدهاند اما برای پشتیبانی فضاهای رنگی Adobe RGB، DCI-P3 و Rec-2020 ممکن است با چالش روبرو شوند. پس پوشش فضای رنگی به نوع استفاده ای که شما به عنوان کاربر از صفحه نمایش خود دارید؛ بستگی دارد.
در بین پنل های که در ادامه به معرفی آن خواهیم پرداخت؛ پنل های IPS تا95 % قدرت پوشش دهی رنگی را دارند. در ادامه پنل های VA حدود 80 تا 90 درصد فضای رنگی را پوشش میدهند و در نهایت در بین پنل های موجود مدل TN عملکرد ضعیفتری نسبت به دونوع دیگر دارد.
عملکرد انواع پنل های مانیتور چگونه است؟
هر کدام از پنل های صفحه نمایش ویژگی های کیفی خوبی دارند. اما وقتی در مقایسه با یکدیگر قرار می گیرند؛ با توجه به نیاز و قدرت خرید کاربران انتخاب آسانتر می شود. اگر به عنوان گیمر به دنبال مانیتوری با سرعت پاسخ دهی بالا و قیمت مناسب هستید مانیتورهای TN گزینه مناسبی هستند.
اما به عنوان گیمر حرفه ای که بودجه مناسبی دارید؛ انتخاب مانیتور IPS تجربه ی یک بازی مهیج را برای شما به ارمغان می آورد. زیرا کیفیت تصویر بالایی دارد. اگر به عنوان کسی که تولید محتوا می کند به دنبال مانیتور هستید پس باید روی دقت رنگ حساس باشید که مانیتور IPS در این میان گزینه خوبی هست. و در نهایت اگر در ردیف کاربران معمولی قرار دارید و انتظار عملکرد قابل قبولی دارید؛ بهترین گزینه انتخاب مانیتور VA هست.
معرفی پنل صفحه نمایش TN
پنل Twisted Nematic به خاطر نرخ به روزرسانی و سرعت پاسخگویی بالا یکی از پنل های پر طرفدار در گیمها و تجهیزات استریم محسوب می شود. ویژگی دیگر این پنل در مورد رفرش ریت بالای 60 هزار هست. اما زاویه دید محدود یکی از نقاط ضعف این پنل صفحه نمایش محسوب می شود. وقتی به عنوان بیننده در مقابل صفحه نمایش قرار می گیرید بهترین کیفیت مشاهده را در این زاویه خواهید داشت اما در حالت عمودی و افقی رنگ پیکسل ها دچار تغییر می شود. پس پنل های TN برای تماشای فیلم مناسب نیست.
پنل TN در لپ تاپ ها با توجه به امکان تغییر زاویه مشکلی ندارد اما برای تلویزیون و مانیتورها مشکل ساز خواهد بود. بود. با این وجود این مدل در بازی های گیم به خاطر تمرکز و عدم تغییر زاویه و لپ تاپ ها به خاطر تغییر زاویه آسان هنوز مورد استفاده قرار می گیرد. نکته دیگردر مورد پنل تی اِن، حساسیت در برابر ضربه است. در این مدل هنگام لمس یا فشارصفحهی نمایشگر حالت محو شدگی به رنگ سفید را مشاهده می کنید. پس پنل TN برای صفحه نمایش لمسی مناسب نیست.
معرفی پنل مانیتور IPS
فناوری IPS یا (In-Plane Switching) در نمایشگرهای کریستال مایع مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل محدودیت های زاویه دید، بازتولید رنگ و کیفیت در فناوری TN ،در اواخر دهه 1980 تحقیق و توسعه در زمینه ی فناوری پنل های نمایشگر توسعه نمایش پیدا کرد. پنل صفحه نمایش IPS از نظر تغییر زاویه عمودی و افقی هیچ تغییری در کیفیت تصویر نخواهد داشت زیرا از فناوری Refresh Rate بهره می برد. این پنل در اثر فشار یا لمس دچار تغییر نمی شود بنابراین به عنوان صفحه نمایش های لمسی استفاده می شود.
معرفی پنل VA
پنل (Vertical Alignment) ترکیبی از پنل TN و پنلIPS هست. سرعت پاسخگویی در این پنل بالاتر از دو مدل دیگرست. زاویه دید و کیفیت رنگ بهتری نسبت به پنل TN دارد. صفحه نمایش پنل VA در برابر فشار یا لمس حساس هست. البته در یک مورد شباهتی با پنل های صفحه نمایش OLED دارد و آن منبع نور است. اگر نور کافی در محیط باشد پنل صفحه نمایشVA به صورت خودکار کم نور می شود.
ویژگی دیگر در مورد زاویه دید این مدل نسبت به مدل TNزاویه دید بهتری دارد. اما برخلاف مدل IPS مولکول های کریستال مایع در این پنل به صورت عمودی حرکت دارند پس میزان پراکندگی نور در آن بیشتر است و زاویه دید را کاهش می دهد. کنتراست رنگ در این مدل بسیار خوب و حتی درخشندگی رنگ سیاه در این صفحه نمایش از پنل IPS بیشتر است.
پنلIPS چه تفاوتی با پنل های V4 و TN دارد؟
تفاوت در زاویه دید، طیف رنگ قابل پشتیبانی و کنتراست تصویر در فناوری پنل های صفحه نمایش متفاوت است. این تفاوت موجب می شود تا افراد در هنگام تحقیق و خرید با توجه به نیاز و عملکرد مناسب دست به انتخاب بزنند.
پنل TFT
پنل Thin Film Transistor یک مدل خاص از پنل LED هست. این مدل در گوشی های هوشمند و لپ تاپ ها مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از ویژگی های خوب این مدل مصرف بسیار پایین انرژی هست برای همین شرکت ها برای شارژدهی زیاد گوشی های هوشمند و لپ تاپ ها از این مدل استفاده می کنند. ویژگی دیگری که می شود به آن اشاره کرد تولید نور هست.
با توجه به اینکه در این نوع پنل از پوشش های و Anti-Glare و Anti-Reflective استفاده می شود پس در نور خورشید مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله ما انواع پنل های صفحه نمایش، عملکرد ها و مزیت و معایب هر کدام را مورد بررسی قرار دادیم.
ترک یک پاسخ