شبکه 5G
در حالی که بسیاری بر این باورند که ارتباط شبکه 5G می تواند مسیرهای جدیدی پیش روی صنعت و فناوری بگذارد، بخشی دیگر بابت خطراتی که گفته می شود این فناوری برای سلامتی و بقای انسان دارد، نگران هستند. چندی قبل بود که در بسیاری از مناطق اروپا اعتراضاتی با هدف جلوگیری از گسترش شبکه های مخابراتی 5G صورت گرفت، اما به راستی این باورها چقدر منطقی هستند و آیا جدیدترین شواهد و مدارک این ادعا را تایید می کنند؟ بدون شک یکی از مهم ترین رویداد های رخ داده در طی سال 2020 میلادی، معرفی و گسترش شبکه های ارتباطی 5G در بخشی از نقاط دنیا بود. نسلی جدید از فناوری های مخابراتی که بسیاری از تحلیل گران و صاحب نظران بر این باورند که می تواند در طی سال های آینده دنیا را دگرگون کند و برای بسیاری از مسائل موجود راه حلی جدید و دائمی ارائه دهد. با وجود این، برخی بر این باورند که استفاده از این فناوری خطرات جدی را برای سلامتی انسان ها به همراه دارد. این روزها بسیاری از اپراتورهای مخابراتی در سرتاسر دنیا مشغول ارتقا شبکه های اختصاصی خود هستند تا زمینه را برای راه اندازی و گسترش ارتباط پرسرعت شبکه 5G فراهم کنند. در کشور ما نیز به تازگی هردو اپراتور بزرگ کشور کار راه اندازی این شبکه را به صورت آزمایشی آغاز کرده اند و انتظار می رود که در سال آینده پوشش وسیع تری از این شبکه در دسترس عموم کاربران قرار گیرد. همزمان با گسترش پوشش شبکه های 5G در سرتاسر دنیا، اطلاعات مردم از نحوه عملکرد و فناوری های مورد استفاده در آن ها هم در حال افزایش است. به عنوان مثال در حال حاضر بخش عمده ای از افراد می دانند که شبکه 5G در فرکانس کاری بسیار بالاتری نسبت به فرکانس شبکه 4G LTE فعالیت می کند. این موضوع سبب شده است که بسیاری از آن ها بابت تاثیر این افزایش فرکانس بر روی سلامتی انسان ها نگران باشند. نگاهی به نتایج جدیدترین بررسی های صورت گرفته بر روی امواج این شبکه های پرسرعت می تواند ضمن روشن تر کردن موضوع، به خوبی ما را از میزان این خطر و تاثیر آن ها بر روی سلامتی انسان ها آگاه کند. با Shob360 همراه باشید
امواج میلی متری در شبکه 5G چه امواجی هستند؟
تاکنون اپراتورها به منظور برقراری ارتباطات مخابراتی از محدوده فرکانسی 600 مگاهرتز تا 2.6 گیگا هرتز استفاده می کردند. محدوده ای که با عنوان امواج کوتاه مایکروویو شناخته می شود. با وجود این، در شبکه 5G، امواج فرکانسی بالاتری مورد استفاده قرار می گیرد. امواجی که معمولاً آن ها را با عنوان امواج میلی متری معرفی می کنند. در متون تخصصی و علمی معمولاً امواج با فرکانس در محدوده 30 تا 300 گیگاهرتز را «امواج میلی متری» یا «mmWave» می نامند. شبکه های 5G که از این محدوده برای برقراری ارتباط و انتقالات اطلاعات استفاده می کنند نیز با عنوان mmWave شناخته می شوند. البته این شبکه ها گاهی از اوقات از امواج با فرکانس پایین تر و در محدوده 24 گیگاهرتز نیز استفاده می کنند. شبکه 5G مبتنی بر فرکانس های پایین نیز با عنوان «Sub-6GHz» نشان داده می شود. اگرچه سرعت در شبکه های mmWave بسیار بهتر از شبکه های با فرکانس پایین است، اما باید توجه داشت که این ارتباط محدوده عملکرد بسیار کوچکی دارد و برای استفاده از آن باید فاصله کاربران از دکل های مخابراتی آن ها حداکثر یک خیابان باشد. به همین دلیل استفاده از آن ها در مناطق حاشیه شهر و روستایی امکان پذیر نیست. استفاده از شبکه 5G در مناطق شهری نیز با مشکلاتی همراه است، چرا که امواج با فرکانس بالای آن ها به راحتی توسط اشیا و حتی درختان مسدود می شود. این مشکلات سبب شده است که شبکه های 5G مبتنی بر فرکانس های بالا و از نوع mmWave هزینه راه اندازی بالایی داشته و تجهیزات مورد استفاده در آن ها هم مصرف انرژی بالایی داشته باشند. حتی گوشی هایی که قرار است به این شبکه متصل شوند نیز مصرف انرژی قابل توجهی خواهند داشت. در حال حاضر اغلب گوشی های مجهز به ارتباط 5G، به منظور دریافت اطلاعات از امواج با فرکانس پایین استفاده می کنند. این امواج، فرکانسی نزدیک به فرکانس در حال استفاده در شبکه های 4G دارند. با وجود این، بخشی از گوشی های هوشمند نیز هستند که می توانند در هنگام اتصال به شبکه 4G بعضی از اپراتورها، از امواج با فرکانس بالا و در محدوده 30 گیگاهرتز (امواج میلی متری) استفاده کنند. به عنوان مثال هم اکنون دو گوشی وان پلاس 8 و گلکسی A71 در هنگام اتصال به شبکه 5G اپراتور Verizon از این امواج استفاده می کنند. اکنون که با انواع مختلف شبکه 5G و محدوده عملکرد فرکانسی آن ها آشنا شدیم می توانیم به سوال مهم و اساسی زیر پاسخ دهیم.
آیا امواج میلی متری شبکه 5G امن هستند؟
امواج الکترومغناطیسی با افزایش فرکانس، سطح بالاتری از انرژی را در اختیار می گیرند. به همین دلیل است که امواج میلی متری در شبکه های mmWave نسبت به امواج قابل استفاده در شبکه های Sub-6GHz، سطح انرژی بالاتری دارند. اکنون بخشی از افراد معتقد هستند که افزایش فرکانس در امواج میلی متری و شبکه های mmWave می تواند به سلامتی انسان ها آسیب وارد کند. خوشبختانه باید گفت این تفکر تا حدود زیادی غلط است. بنا به دلایلی، در حال حاضر انبوهی از امواج الکترومغناطیسی با فرکانس های بسیار بالاتر در سطح زمین وجود دارد که میزان آن ها حتی از حدود استاندارد نیز گذشته است و آن ها می توانند نسبت به امواج شبکه های 5G بسیار خطرناک تر باشند. در قیاس با این امواج الکترومغناطیسی با فرکانس بسیار بالا، نه تنها امواج با فرکانس 30 گیگاهرتز بلکه امواج 300 گیگاهرتزی نیز خطرناک محسوب نمی شوند. البته باید توجه داشت که ممکن است امواج میلی متری قابل استفاده در شبکه های 5G در طولانی مدت اثرات مخربی را بر روی سلامتی موجودات زنده ایجاد کند. مطمئناً بررسی این موضوع به پژوهش های گسترده تر و وسیع تری نیاز دارد. با وجود این، حداقل در اینجا متوجه شدیم که این امواج نمی توانند در کوتاه مدت خطراتی را برای سلامتی به دنبال داشته باشند.
ترک یک پاسخ